دانلود پایان نامه رشته کشاورزی : بررسی اثر ضدقارچی برخی از اسانسهای گیاهی بر قارچ آسپرژیلوسفلاووس
تاثیر اثر اسانسهای گیاهی در جلوگیری از رشد قارچ A. flavus، 7 اسانس گیاهی شامل آویشن، نعناع، اکالیپتوس، رازیانه، باریجه، رزماری، مرزه مورد بررسی قرارگرفت. جهت بررسی میزان رشد میسلیوم قارچ از دو محیط کشت جامد و مایع استفاده شد. و فاکتورهای وزن خشک میسلیوم و مساحت کلنی قارچ اندازه گیری شد. نتایج بررسیهای آماری نشان داد که از میان 7 اسانس مورد مطالعه، اسانس آویشن و رازیانه بیشترین میزان بازدارندگی ازرشد را نشان دادند. در مرحله بعد به منظوربررسی تاثیر این دو اسانس در کاهش میزان رشد قارچ و اسپورزایی آن روی مغز پسته،محلول پاشی اسانس روی مغز4 رقم پسته انجام شد. نتایج حاصل نشان داد اثر نوع و غلظت اسانس بر درصد کلونیزاسیون قارچ A. flavus در سطح 1 درصد دارای اختلاف معنیداری میباشد. همچنین اثر متقابل (رقم*غلظت اسانس) روی درصد کلونیزاسیون این قارچ درروز هفتم در سطح احتمال 5 درصدمعنی دار بود.سایر تیمارها اثر معنیداری بر درصد کلونیزاسیون این قارچ نداشت .و در روز سوم ارقام و نوع اسانس و اثر متقابل آن ها در سطح احتمال 1 درصد و غلظت اسانس در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد و در روز پنجم ارقام و غلظت اسانس در سطح احتمال 5 درصد و اثر ارقام* غلظت اسانس *نوع اسانس در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شد .
کلمات کلیدی: اسانس گیاهان دارویی، پسته،آفلاتوکسین
مقدمه
یکی از مهمترین عوامل به وجود آورنده ضایعات در محصولات کشاورزی و باغی فعالیت باکتریها و قارچهای مولد توکسین میباشند و یکی از معمولترین روشها برای حفظ محصولات کشاورزی استفاده از مواد شیمیایی ضدقارچ و ضدباکتری برای کاهش فعالیت و ضایعات ناشی از این میکروارگانیسمهاست. در این راستا محققین رشتههای میکروبیولوژی و صنایع غذایی ترکیبات گوناگونی را به کار گرفتهاند ولی از آنجا که بیشتر این ترکیبات مصنوعی و سنتتیک میباشد، علاوه بر هزینه زیاد تولید و استفاده از آنها دارای عوارض جانبی ناخواستهی زیادی نیز برای انسان میباشندRad et al., 2011) ).
در سالهای اخیر توجه محققان به گروهی از ترکیبات طبیعی گیاهی به نام اسانسها جلب شده که علاوه بر خواص ضد قارچی موادی طبیعی و کمخطر برای سلامت انسان و محیطزیست میباشند، به نظر میرسدکه استفاده از اسانسها و عصاره گیاهاندارویی در تمام مراحل فراوری بتواند در جمعیت جدایههای توکسینزا قارچ A.flavus را تحت تاثیر قرار دهد و در نهایت بر روی کاهش آلودگی محصولات به آفلاتوکسین کمک نماید (Rad et al., 2011).
ایران به عنوان بزرگترین کشور تولید و صادرکننده پسته در میان کشورهای مهم تولیدکننده پسته در جهان(ایران، آمریکا، ترکیه، ایتالیا، یونان) به شمار میرود، بدون شک معضل اصلی و مهم کشور در عرصه صادرات در سالهای اخیر مسئله آفلاتوکسین پسته میباشند که همواره صادرات این محصول با ارزش را تهدید نموده است. بهطوریکه در 36 سال گذشته در چندین مورد پستهی صادراتی ایران به علت وجود آفلاتوکسین برگشت داده شد یا با قیمت بسیار پایینی به فروش رفته است. لذا با توجه به اهمیت اقتصادی این محصول استراتژیک، وجود روشهایی که بتواند آلودگی میکروبی و به خصوص قارچی پسته به بازارهای جهانی را تأمین نماید ضروری به نظر میرسد (Rad et al., 2011). با عنایت به اثرات ضد قارچ اسانسهای گیاهی و از آنجا که در اقلیم کشورمان ایران نیز انواع گوناگون معطر و ادویهای قابل کشت هستند و اسانس استخراج شده از آنها جزء مرغوبترین اسانسها در جهان به شمار میرود. در این تحقیق اثرات ضدقارچ تعدادی از اسانسها (شامل آویشن، مرزه، نعناع، اکالیپتوس، باریجه، رازیانه، رزماری) بر قارچ A. flavus(که از عوامل مهم تولید آفلاتوکسین در پسته میباشد) مورد بررسی قرار گرفته و میزان MIC (کمترین غلظت بازدارنده) این ترکیبات تعیین گردید (Rad et al., 2010 ).
سرزمین پهناور ایران به دلیل دارا بودن اقلیمهای گوناگون و با اختلاف درجه حرارت بیش از 50 درجه سانتیگراد و دارا بودن سرزمینهای ساحلی،کوهستانی و کویری و با برخورداری از حداقل 300 روز آفتابی در سال با مقایسه با اکثر سرزمینهای جهان مانند قاره اروپا با درجه حرارت و شرایط اقلیمی یکسان و مهآلود بودن اکثر ماههای سال به عنوان یکی از بزرگترین گنجینههای گیاهان داروئی و معطر دنیاست. تولید و زراعت گیاهان داروئی یکی از شاخههای مهم کشاورزی محسوب میشود و از جهاتی در ایران
فرم در حال بارگذاری ...