ن عوامل خطر برای خودکشی را، اختلالات شخصیت، اقدام به خودکشی قبلی و اختلالهای افسردگی میدانند (دل آذر، 1388، به نقل از نوری، 1390). پژوهشهای مختلف نشان داده اند که با وجود یک ویژگی شخصیتی بنیادی، وجود علایم خاص افسردگی قابل پیش بینی است. اگر چه ماهیت دقیق ارتباط شخصیت با خلق افسرده تا حدودی نامشخص است، اما زیرگونههایی از شخصیت به عنوان خطر برای دورههای افسردگی آینده مشخص میباشد (کریستین سن[7]،2006).
اختلال شخصیت یک بیماری شایع و مزمن است که شیوع آن بین 15-10 درصد جمعیت عمومی تخمن زده می شود. در حدود نصف بیماران روانپزشکی به اختلال شخصیت مبتلا هستند (شوراکیک[8]و همکاران، 2002). بسیاری از محققان اقدام به خودکشی را با اختلالات خلقی مرتبط می دانند (شر[9]،2006)، که با برخی از ویژگیهای شخصیتی مرتبط می باشند و به دلیل این که ویژگیهای شخصیت نسبتاً ثابت هستند، میتوانند در پیشبینی احتمال افکار خودکشی و اقدام به خودکشی فرد اهمیت داشته باشند (کربای[10]،2003). از بین اختلالات شخصیت، اختلال شخصیت اضطرابی، خودشیفته و ضد اجتماعی بیشترین توان پیشبینی اقدام به خودکشی را دارا هستند (زرخانه،1388). بنابراین پرداختن به مقوله شخصیت و بررسی ابعاد آن میتواند در پیشگیری از اقدام به خودکشی نقش مهمی داشته باشد.
شخصیت نیز از اجزایی مانند سرشت و منش[11]تشکیل شده است. سامانههای سرشتی در مغز، دارای سازمان یافتگی کارکردی، متشکل از سامانههای متفاوت و مستقل از یکدیگر برای فعالسازی، تداوم و بازداری رفتار در پاسخگویی به گروههای معینی از محرکها است. مدل زیستی-روانی و اجتماعی کلونینجر از شخصیت شامل ابعاد روانی– زیستشناختی سرشت ومنش است. چهار بعد زیستی-ژنی سرشت عبارتند از: نوجویی، آسیب پرهیزی، پاداش وابستگی، و پشتکار. این ابعاد، پاسخهای هیجانی خودکار هستند و تصور میشود از نظر ژنتیکی مستقل از یکدیگر، به طور متوسط ارثی و در طول زمان پایدار و باثبات باشند. سه بعد منش که بر پایه تئوریهای رشد اجتماعی، شناختی و شخصیت استوار هستند عبارتند از: خودراهبری، همکاری، و خود فرآوری. منش به خودپندارهها و تفاوتهای فردی در اهداف و ارزشها اطلاق میگردد که بر انتخاب، تمایلات و معنای آن چه که در زندگی فرد تجربه میشود تاثیر میگذارد. تفاوتها در منش به طور متوسط تحت تاثیر یادگیری اجتماعی- فرهنگی قرار دارند. از نظرکلونینجر هر یک از این جنبههای شخصیت با یک دیگر در تعامل هستند و بر ایجاد اختلالات رفتاری و هیجانی تأثیر میگذارند. هم چنین بر ایجاد سازگاری با تجارب زندگی نقش دارند. پرسشنامه سرشت و منش(TCI)، یک مجموعه آزمون است که مدل هفت بعدی کلونینجر رااندازگیری میکند. این مدل، هم برای تشخیص و هم پیش بینی اختلالات شخصیت مفید است.
هریک از مقولههای اختلال شخصیت در ویرایش سوم راهنمای آماری و تشخیصی اختلالات روانی با یک نیم رخ واحد نمرات، بر اساس پرسشنامه سرشت و منش منطبق است. این مدل برای توصیف و پیشبینی سیر بالینی اختلالات روانپزشکی نیز موثر است. به نظر میرسد این مدل قادر به فراهم کردن تحلیل چند عاملی از شخصیت انسان باشد. ابعاد سرشت و منش در مدل کلونینجر تعامل بین عوامل رشدی و جنبههای زیستی شخصیت را ارائه میکند. این پرسش نامه جنبههای شناختی رفتار و هم بستههای رفتاری، تفاوتهای فردی در ابعاد شخصیت برای اختلالات روانپزشکی را پیش بینی میکند (دادفر و همکاران، 1388). کلونینجر معتقد است که چهار بُعد سرشت با هیجآنهای اصلی بشری نیز مترادف میباشند، چنآنچه ترس را با اجتناب از آسیب، خشم با نوجوئی، عشق و وابستگی با پاداش- وابستگی، و تسلط را با پشتکار مرتبط دانسته شده است (کلونینجر[12]،1994 و شوراکیک و کلونینجر،2005).
هدف تحقیق حاضر تبیین مقایسه ابعاد سرشت
سایت های دیگر :
فرم در حال بارگذاری ...