استاد مشاور: مهندس مهران نصرتی برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی شود تکه هایی از متن به عنوان نمونه : (ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است) فهرست مطالب فصل اول (مقدمه و کلیات)……………………………………………………………………………………………… 1 1-1- مقدمه………………………………………………………………………………………………………………. 2 استاد مشاور: مهندس مهران نصرتی برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده درج نمی شود تکه هایی از متن به عنوان نمونه : (ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است) فهرست مطالب فصل اول (مقدمه و کلیات)……………………………………………………………………………………………… 1 1-1- مقدمه………………………………………………………………………………………………………………. 2 فصل دوم (بررسی منابع)………………………………………………………………………………………………… 6 2-1- فرآیند تولید پودر ماهی……………………………………………………………………………………….. 7 2-1-1- روش عمل آوری خشک………………………………………………………………………………. 7 2-1-2- روش عملآوری مرطوب………………………………………………………………………………. 7 2-2- پساب ماهی یا مواد قابل حل ماهی…………………………………………………………………………. 9 2-2-1- ارزش غذایی مواد قابل حل ماهی………………………………………………………………….. 10 2-3- میکروارگانیسمها و دستگاه گوارش……………………………………………………………………….. 12 2-3-1- جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و عوامل مؤثر بر آن………………………………………… 13 الف- جیره غذایی…………………………………………………………………………………………………. 13 ب- سن……………………………………………………………………………………………………………… 14 ج- محیط پرورش………………………………………………………………………………………………… 15 2-3-2- تنوع فلور میکروبی در قطعات مختلف دستگاه گوارش……………………………………….. 15 2-3-3- جمعیت میکروبی طبیعی دستگاه گوارش طیور………………………………………………….. 16 2-3-3-1-کلی فرمها (Coliforms)……………………………………………………………………….. 17 2-3-3-2- اشریشیاکلی (Escherichia coli)…………………………………………………………….. 17 2-3-3-3- لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus)…………………………… 18 2-4- ایمنی و فرآیندهای تحریک سیستم ایمنی در بدن……………………………………………………… 18 2-5- فرآیند تعدیل ایمنی…………………………………………………………………………………………… 19 2-6- کارکردهای دفاعی دستگاه گوارش………………………………………………………………………… 20 فصل سوم (مواد و روشها)…………………………………………………………………………………………….. 23 3-1- مکان و زمان پژوهش………………………………………………………………………………………… 24 3-2- مراحل آماده سازی سالن پرورش…………………………………………………………………………. 24 3-2-1- شستشوی سالن………………………………………………………………………………………… 24 3-2-2- شعله دادن و آهک پاشی…………………………………………………………………………….. 25 3-2-3- نحوه ساخت واحد های آزمایشی برای این طرح آزمایشی…………………………………… 25 3-2-4- بستر سالن……………………………………………………………………………………………….. 25 3-3- مدیریت پرورش………………………………………………………………………………………………. 26 3-3-1- تهیه جوجه………………………………………………………………………………………………. 26 3-3-2- تیمارهای آزمایشی…………………………………………………………………………………….. 26 3-3-3- ورود جوجهها به سالن……………………………………………………………………………….. 26 3-3-4- دمای سالن پرورش……………………………………………………………………………………. 27 3-4- واکسیناسیون……………………………………………………………………………………………………. 28 3-5- جیرههای مورد استفاده در آزمایش………………………………………………………………………… 28 3-6- نحوه عمل آوری پساب ماهی……………………………………………………………………………… 35 3-6-1- تهیه نمونههای سبوس برنج و پساب ماهی………………………………………………………. 35 3-6-2- تهیه نمونههای سبوس برنج غنیشده با پساب ماهی……………………………………………. 35 3-7- صفات مورد بررسی………………………………………………………………………………………….. 36 3-7-1- میکروفلورای روده…………………………………………………………………………………….. 36 3-7-1-1- وسایل مورد نیاز جهت نمونه گیری و کشت در آزمایشگاه……………………………. 36 3-7-1-2- آماده سازی محیط های کشت……………………………………………………………….. 36 3-7-1-3- رقیق سازی و کشت……………………………………………………………………………. 37 3-7-1-4- شمارش باکتری…………………………………………………………………………………. 37 3-7-2- نمونه برداری……………………………………………………………………………………………. 38 3-7-2-1- تعیین عیار آنتی بادی گامبورو……………………………………………………………….. 38 3-7-2-2- روش انجام تست الایزا……………………………………………………………………….. 38 3-7-2-3- تعیین عیار آنتی بادی نیوکاسل به روش HI………………………………………………. 40 3-7-2-3-1- روش انجام تست HI……………………………………………………………………. 40 3-7-2-3-2- تزریقSRBC (Sheep Red Blood Cells)………………………………………… 40 3-8- روش تجزیه تحلیل اطلاعات………………………………………………………………………………. 41 فصل چهارم (نتایج)…………………………………………………………………………………………………….. 42 4-1- شمارش میکروبی……………………………………………………………………………………………… 43 4-1-1- شمارش باکتریهای دستگاه گوارش……………………………………………………………….. 43 4-2- صفات ایمنی…………………………………………………………………………………………………… 44 4-2-1- تیتر نیوکاسل…………………………………………………………………………………………….. 44 4-2-2- تیتر گامبورو…………………………………………………………………………………………….. 44 4-2-3- تیتر آنتیSRBC تام و ایمونوگلوبولینهای M و G……………………………………………… 45 فصل پنجم ( بحث)……………………………………………………………………………………………………… 48 5-1- شمارش میکروبی……………………………………………………………………………………………… 49 5-2- بررسی صفات ایمنی…………………………………………………………………………………………. 50 5-2-1- تیتر واکسن نیوکاسل و گامبورو…………………………………………………………………….. 50 5-2-2- تیتر آنتی SRBC تام و ایمونوگلوبولین های M وG در روزهای 28و 42 روزگی………. 51 5-3- نتیجه گیری…………………………………………………………………………………………………….. 53 پیشنهادات………………………………………………………………………………………………………………. 54 فهرست منابع…………………………………………………………………………………………………………… 55 پیوستها…………………………………………………………………………………………………………………… 63 چکیده انگلیسی…………………………………………………………………………………………………………… 70 چکیده این مطالعه به منظور مقایسه اثر سبوس برنج غنیسازی شده با پساب ماهی بر جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و پاسخ ایمنی همورال 200 قطعه جوجههای گوشتی یکروزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمارهای اول، دوم، سوم و چهارم دارای مقادیر پساب ماهی بهترتیب 5/2 ،5 ،5/7 و 10 درصد پساب ماهی و تیمار پنجم (شاهد) بدون پساب ماهی و هر پنج تیمار حاوی 10 درصد سبوس برنج بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SAS و مقایسه میانگینها با روش دانکن انجام شد. با توجه به نتایج بدست آمده مشخص گردید که میانگین تعداد لاکتوباسیل و کلیفرم محتویات سکوم در 47 روزگی در بین تیمارها دارای اختلاف معنیداری نبود (05/0<P). نتایج حاصل از جستجوی سالمونلا در تمامی تیمارها منفی گزارش گردید. همچنین در طی دو دوره میانگین آنتی SRBC در 28 روزگی دارای اختلاف معنیداری نبود (05/0<P). این در حالیست که تیتر آنتیSRBC در 42 روزگی دارای اختلاف معنیدار بود (05/0>P). میانگین عیار پادتن علیه ویروس نیوکاسل در 35 روزگی اختلاف معنیدار نبود (05/0<P) اما در 42 روزگی اختلاف معنیدار مشاهده گردید (05/0>P). میانگین عیار پادتن علیه ویروس واکسن گامبورو در دو دوره 21 و 42 روزگی دارای اختلاف معنیدار بود (01/0>P). نتایج نشان داد استفاده از سطح 10 درصد سبوس برنج غنیسازی شده با 10 درصد پساب ماهی باعث افزایش تعداد لاکتوباسیلهای روده و متعاقباً افزایش سطح ایمنی طیور گردیده است. واژههای کلیدی : سیستم ایمنی، سبوس برنج، جمعیّت میکروبی، جوجههای گوشتی، پساب ماهی. مقدمه در دنیای امروز بدلیل افزایش جمعیت و كاهش منابع انسانی تأمین مواد غذایی یكی از علل برتری نظامهای موفق نسبت به دیگر نظام هاست. در وضعیت كنونی ضرورت چاره اندیشی در خصوص افزایش تولید موادغذایی بیشتر نمایان میگردد. یكی از نیازهای ضروری تغذیه انسان تأمین پروتئین حیوانی است كه گوشت طیور به عنوان یك منبع با ارزش پروتئینی، مورد توجه قرار گرفته است. از جمله مواردی كه مورد توجه متخصصان علم تغذیه و پرورش طیور قرار میگیرد پروتئین مورد نیاز جیره طیور و به طبع آن اسیدهایآمینه ضروری میباشد (شهیر وهمکاران،1383). تأمین مواد خوراکی و یا به عبارت دیگر تهیه جیرهغذایی در سالنهای مرغداری حدوداً 55 الی60 درصد هزینههای جاری تولید را به خود اختصاص میدهد (رحیمی، 1388). مصرف سرانه گوشت مرغ در سال 1384، 18 کیلوگرم بوده و در سال 1388 به 22 کیلوگرم رسید (آمارنامه کشاورزی، 1388). پروتئین حیوانی در تأمین نیازهای غذایی انسان نقش بهسزائی دارد و در حال حاضر در کشور ما، کمبود و فقر پروتئین حیوانی وجود دارد. در ایران جهت تأمین پروتئین حیوانی در تغذیه انسان، از گوشت قرمز، شیر، گوشت سفید و تخم مرغ استفاده میشود. افزایش میزان تولید گوشت قرمز و شیر در کوتاه مدت با توجه به طولانی بودن روند تولید و محدودیت مراتع کشور، به آسانی امکانپذیر نیست. علاوه بر این امروزه افزایش مصرف پروتئینهای گیاهی توسط مردم با شکست مواجه شده است. علت این امر مصرف انرژی بیشتر در حین فرآوری آنهاست که در ابتدا برای محصولات دامی مطرح بود. تولید ترکیبات سنتتیک مشابه گوشت نیز با مصرف انرژی زیادی همراه است و تولید محدود آنها از جنبه اقتصادی و همچنین از نظر پذیرش آنها توسط مصرف کنندگان نیز با مشکلاتی همراه بوده است. گوشت مرغ، ارزانترین نوع گوشت در اکثر کشورهاست که بدون شک، مهمترین دلیل موفقیت این صنعت در سراسر جهان است. این برتری در رقابت، اساساً به دلیل بهبود مستمر راندمان تولید و پذیرش ایدهها و خلاقیتهای جدید توسط تولیدکنندگان و تشکیلات کشاورزی است (گلیان و سالار معینی، 1383). فصل دوم (بررسی منابع)………………………………………………………………………………………………… 6 2-1- فرآیند تولید پودر ماهی……………………………………………………………………………………….. 7 2-1-1- روش عمل آوری خشک………………………………………………………………………………. 7 2-1-2- روش عملآوری مرطوب………………………………………………………………………………. 7 2-2- پساب ماهی یا مواد قابل حل ماهی…………………………………………………………………………. 9 2-2-1- ارزش غذایی مواد قابل حل ماهی………………………………………………………………….. 10 2-3- میکروارگانیسمها و دستگاه گوارش……………………………………………………………………….. 12 2-3-1- جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و عوامل مؤثر بر آن………………………………………… 13 الف- جیره غذایی…………………………………………………………………………………………………. 13 ب- سن……………………………………………………………………………………………………………… 14 ج- محیط پرورش………………………………………………………………………………………………… 15 2-3-2- تنوع فلور میکروبی در قطعات مختلف دستگاه گوارش……………………………………….. 15 2-3-3- جمعیت میکروبی طبیعی دستگاه گوارش طیور………………………………………………….. 16 2-3-3-1-کلی فرمها (Coliforms)……………………………………………………………………….. 17 2-3-3-2- اشریشیاکلی (Escherichia coli)…………………………………………………………….. 17 2-3-3-3- لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus)…………………………… 18 2-4- ایمنی و فرآیندهای تحریک سیستم ایمنی در بدن……………………………………………………… 18 2-5- فرآیند تعدیل ایمنی…………………………………………………………………………………………… 19 2-6- کارکردهای دفاعی دستگاه گوارش………………………………………………………………………… 20 فصل سوم (مواد و روشها)…………………………………………………………………………………………….. 23 3-1- مکان و زمان پژوهش………………………………………………………………………………………… 24 3-2- مراحل آماده سازی سالن پرورش…………………………………………………………………………. 24 3-2-1- شستشوی سالن………………………………………………………………………………………… 24 3-2-2- شعله دادن و آهک پاشی…………………………………………………………………………….. 25 3-2-3- نحوه ساخت واحد های آزمایشی برای این طرح آزمایشی…………………………………… 25 3-2-4- بستر سالن……………………………………………………………………………………………….. 25 3-3- مدیریت پرورش………………………………………………………………………………………………. 26 3-3-1- تهیه جوجه………………………………………………………………………………………………. 26 3-3-2- تیمارهای آزمایشی…………………………………………………………………………………….. 26 3-3-3- ورود جوجهها به سالن……………………………………………………………………………….. 26 3-3-4- دمای سالن پرورش……………………………………………………………………………………. 27 3-4- واکسیناسیون……………………………………………………………………………………………………. 28 3-5- جیرههای مورد استفاده در آزمایش………………………………………………………………………… 28 3-6- نحوه عمل آوری پساب ماهی……………………………………………………………………………… 35 3-6-1- تهیه نمونههای سبوس برنج و پساب ماهی………………………………………………………. 35 3-6-2- تهیه نمونههای سبوس برنج غنیشده با پساب ماهی……………………………………………. 35 3-7- صفات مورد بررسی………………………………………………………………………………………….. 36 3-7-1- میکروفلورای روده…………………………………………………………………………………….. 36 3-7-1-1- وسایل مورد نیاز جهت نمونه گیری و کشت در آزمایشگاه……………………………. 36 3-7-1-2- آماده سازی محیط های کشت……………………………………………………………….. 36 3-7-1-3- رقیق سازی و کشت……………………………………………………………………………. 37 3-7-1-4- شمارش باکتری…………………………………………………………………………………. 37 3-7-2- نمونه برداری……………………………………………………………………………………………. 38 3-7-2-1- تعیین عیار آنتی بادی گامبورو……………………………………………………………….. 38 3-7-2-2- روش انجام تست الایزا……………………………………………………………………….. 38 3-7-2-3- تعیین عیار آنتی بادی نیوکاسل به روش HI………………………………………………. 40 3-7-2-3-1- روش انجام تست HI……………………………………………………………………. 40 3-7-2-3-2- تزریقSRBC (Sheep Red Blood Cells)………………………………………… 40 3-8- روش تجزیه تحلیل اطلاعات………………………………………………………………………………. 41 فصل چهارم (نتایج)…………………………………………………………………………………………………….. 42 4-1- شمارش میکروبی……………………………………………………………………………………………… 43 4-1-1- شمارش باکتریهای دستگاه گوارش……………………………………………………………….. 43 4-2- صفات ایمنی…………………………………………………………………………………………………… 44 4-2-1- تیتر نیوکاسل…………………………………………………………………………………………….. 44 4-2-2- تیتر گامبورو…………………………………………………………………………………………….. 44 4-2-3- تیتر آنتیSRBC تام و ایمونوگلوبولینهای M و G……………………………………………… 45 فصل پنجم ( بحث)……………………………………………………………………………………………………… 48 5-1- شمارش میکروبی……………………………………………………………………………………………… 49 5-2- بررسی صفات ایمنی…………………………………………………………………………………………. 50 5-2-1- تیتر واکسن نیوکاسل و گامبورو…………………………………………………………………….. 50 5-2-2- تیتر آنتی SRBC تام و ایمونوگلوبولین های M وG در روزهای 28و 42 روزگی………. 51 5-3- نتیجه گیری…………………………………………………………………………………………………….. 53 پیشنهادات………………………………………………………………………………………………………………. 54 فهرست منابع…………………………………………………………………………………………………………… 55 پیوستها…………………………………………………………………………………………………………………… 63 چکیده انگلیسی…………………………………………………………………………………………………………… 70 چکیده این مطالعه به منظور مقایسه اثر سبوس برنج غنیسازی شده با پساب ماهی بر جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و پاسخ ایمنی همورال 200 قطعه جوجههای گوشتی یکروزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمارهای اول، دوم، سوم و چهارم دارای مقادیر پساب ماهی بهترتیب 5/2 ،5 ،5/7 و 10 درصد پساب ماهی و تیمار پنجم (شاهد) بدون پساب ماهی و هر پنج تیمار حاوی 10 درصد سبوس برنج بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SAS و مقایسه میانگینها با روش دانکن انجام شد. با توجه به نتایج بدست آمده مشخص گردید که میانگین تعداد لاکتوباسیل و کلیفرم محتویات سکوم در 47 روزگی در بین تیمارها دارای اختلاف معنیداری نبود (05/0<P). نتایج حاصل از جستجوی سالمونلا در تمامی تیمارها منفی گزارش گردید. همچنین در طی دو دوره میانگین آنتی SRBC در 28 روزگی دارای اختلاف معنیداری نبود (05/0<P). این در حالیست که تیتر آنتیSRBC در 42 روزگی دارای اختلاف معنیدار بود (05/0>P). میانگین عیار پادتن علیه ویروس نیوکاسل در 35 روزگی اختلاف معنیدار نبود (05/0<P) اما در 42 روزگی اختلاف معنیدار مشاهده گردید (05/0>P). میانگین عیار پادتن علیه ویروس واکسن گامبورو در دو دوره 21 و 42 روزگی دارای اختلاف معنیدار بود (01/0>P). نتایج نشان داد استفاده از سطح 10 درصد سبوس برنج غنیسازی شده با 10 درصد پساب ماهی باعث افزایش تعداد لاکتوباسیلهای روده و متعاقباً افزایش سطح ایمنی طیور گردیده است. واژههای کلیدی : سیستم ایمنی، سبوس برنج، جمعیّت میکروبی، جوجههای گوشتی، پساب ماهی. مقدمه در دنیای امروز بدلیل افزایش جمعیت و كاهش منابع انسانی تأمین مواد غذایی یكی از علل برتری نظامهای موفق نسبت به دیگر نظام هاست. در وضعیت كنونی ضرورت چاره اندیشی در خصوص افزایش تولید موادغذایی بیشتر نمایان میگردد. یكی از نیازهای ضروری تغذیه انسان تأمین پروتئین حیوانی است كه گوشت طیور به عنوان یك منبع با ارزش پروتئینی، مورد توجه قرار گرفته است. از جمله مواردی كه مورد توجه متخصصان علم تغذیه و پرورش طیور قرار میگیرد پروتئین مورد نیاز جیره طیور و به طبع آن اسیدهایآمینه ضروری میباشد (شهیر وهمکاران،1383). تأمین مواد خوراکی و یا به عبارت دیگر تهیه جیرهغذایی در سالنهای مرغداری حدوداً 55 الی60 درصد هزینههای جاری تولید را به خود اختصاص میدهد (رحیمی، 1388). مصرف سرانه گوشت مرغ در سال 1384، 18 کیلوگرم بوده و در سال 1388 به 22 کیلوگرم رسید (آمارنامه کشاورزی، 1388). پروتئین حیوانی در تأمین نیازهای غذایی انسان نقش بهسزائی دارد و در حال حاضر در کشور ما، کمبود و فقر پروتئین حیوانی وجود دارد. در ایران جهت تأمین پروتئین حیوانی در تغذیه انسان، از گوشت قرمز، شیر، گوشت سفید و تخم مرغ استفاده میشود. افزایش میزان تولید گوشت قرمز و شیر در کوتاه مدت با توجه به طولانی بودن روند تولید و محدودیت مراتع کشور، به آسانی امکانپذیر نیست. علاوه بر این امروزه افزایش مصرف پروتئینهای گیاهی توسط مردم با شکست مواجه شده است. علت این امر مصرف انرژی بیشتر در حین فرآوری آنهاست که در ابتدا برای محصولات دامی مطرح بود. تولید ترکیبات سنتتیک مشابه گوشت نیز با مصرف انرژی زیادی همراه است و تولید محدود آنها از جنبه اقتصادی و همچنین از نظر پذیرش آنها توسط مصرف کنندگان نیز با مشکلاتی همراه بوده است. گوشت مرغ، ارزانترین نوع گوشت در اکثر کشورهاست که بدون شک، مهمترین دلیل موفقیت این صنعت در سراسر جهان است. این برتری در رقابت، اساساً به دلیل بهبود مستمر راندمان تولید و پذیرش ایدهها و خلاقیتهای جدید توسط تولیدکنندگان و تشکیلات کشاورزی است (گلیان و سالار معینی، 1383).
فرم در حال بارگذاری ...