مقدمه
انسان قصه و نمایش را ساخت و حال نوبت قصه و نمایش است که آدمی را بسازد (آقاعباسی، 1386). دوره نوجوانی در زندگی انسان از اهمیت خاصی برخوردار است. اهمیت آن مربوط به بحرانهای مختلفی است که در این زمان برای انسان به وجود میآید. در این دوره به علت کم تجربه بودن نوجوانان، مسأله تصمیمگیری مشکل میشود، برای جبران این ضعف، پدر، مادر و مربی با جلب کردن، نظر نوجوانان به خود، علاوه بر بالا بردن میزان اعتمادبهنفس آنها نسبت به خودشان میتوانند بر میزان اعتماد به نفس شان نیز بیافزآیند. کمبود اعتماد به نفس، بیانگر ترس واضطراب درونی است. به همین دلیل نوجوانان ناگهان درونگرا میشوند و در خود فرو میروند، و احساس ترس از شکست و مسخره شدن درآنها شکل میگیرد و ممکن است تمام وجودشان را در برگیرد (اکبری، 1387). دوران کودکی دشوارترین دوره حیات انسان از جهت تربیتی است و وقتی به کودکان و نوجوانان گوش بسپاریم و آنان را جدی بگیریم و مراقبشان باشیم عزتنفس آنان تقویت میشود زیرا با عشق و حمایت هر انسانی احساس ارزشمند بودن میکند. بنابراین اگر کودکان در محیطی رشد کنند که احساس حمایت و عشق را دریافت نکنند اعتماد به نفسشان کاهش مییابد و به تدریج در مورد تواناییهای خود تردید میکنند. چنین میپندارند که تصمیمگیری و برنامهریزی با مشکل مواجه میشوند. افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند در ارائه عقایدشان به دیگران دچار اضطراب میشوند (شفیع آبادی و ناصری، 1386). در سالهای اخیر قصهدرمانی بهعنوان یکی از فنون روان درمانی پویشی به ویژه در بازی درمانی جایگاه خاصی پیدا کرده است. قصهدرمانی راهبردی است که کودکان را برای رویارویی مثبت با هراسها و اضطرابهای ناشی از سوء رفتار در قالب داستانها آماده میسازد و به گونهای غیرمستقیم و جذاب در اضطراب آنها تغییراتی ایجاد میشود تا به گونهای عزتنفس (احترام به خود) آنها تقویت شود (ولیزاده، 1388).
بیان مساله
برای انسان هیچ حکم ارزشی، مهمتر از داوری او در مورد خودش نیست، ارزشیابی از خویشتن قطعیترین عامل در روند رشد روانی اوست. ارزشیابی از خویشتن و داشتن احساس خوب در مورد خودش در جریان فکری، احساسی، عاطفی، ارزشی و هدفهای کودک است. عزتنفس مفهومی است که میتوان آن را به صورت ارزشی که ما برای خود قائل هستیم تعریف کرد و معمولا با احساس خود ارزشمندی مترادف است. عزتنفس و مفهوم خود قابل تغییرند اما اغلب تغییر آنها بدون تلاش جمعی مشکل است (بیابانگرد، 1385). راجرز عزتنفس را عبارت میداند از ارزیابی مداوم شخص نسبت به ارزشمندی خویشتن خود (شاملو، 1387).
معنای عزتنفس از دو بخش مرتبط به هم تشکیل میشود:
- داشتن احساس اطمینان در برخورد با چالشهای زندگی، باور خود به توانمندی، توانایی فکر کردن، درک کردن و انتخاب و تصمیمگیری.
- داشتن احساس صلاحیت برای خوشبخت شدن احترام به خود یا حرمت نفس به خود و به خود حق بدهیم که زندگی کنیم و شاد باشیم. احترام کلمه زیبایی است که فکر و احساس ما را در مورد مسائل و یا آدمهای دوست داشتنی و خوب نشان میدهد (بیابانگرد، 1385).
احترام به خود، به کودک کمک میکند تا سر
سایت های دیگر :
فرم در حال بارگذاری ...